FilmFun

FilmFun

Eszmefuttatás: A Rambo-filmek

2024. március 29. - CriticKrisz

Sylvester Stallone nem egy, hanem rögtön két franchiset hozott létre. Amik nem csak a filmtörténelem szerves részét, hanem a popkultúra komoly szereplőjét is képezik. Ezek közül az egyik John Rambo története. Erről mondom el a véleményemet.

 

A First Blood volt az első rész. Amelyben (és nem csak ebben) Andy Vajnának is komoly szerepe volt. A könyv amiből adaptálták, egyébként sokkal komorabb. A vége is más és úgy általában a kicsengése is. A First Blood mint film egy rendkívül jó atmoszférával rendelkező alkotás. A helyszín már rögtön megadja az alaphangulatot. A konfliktus zsigeri érzelmeket vált ki az emberből még akkor is, ha fogalma sincs az akkori belpolitikai helyzetről és a háború akkori megítéléséről. Rambo figurája nem egy szószátyár típus de amikor megszólal annak súlya van. Főleg a film végi monológja erős. De úgy egyébként Sly sallangmentes, nyers játéka is jól illik a film stílusához. 

mv5bmmmwmdu4otatnzrmoc00ntmylwjhotctyjc4yzqxmjmwmda5xkeyxkfqcgdeqxvymtuzmtg2odkz_v1.jpg

A második rész helyszínt vált. Itt ennek és a flashbackeknek köszönhetően közelebb kerülünk John Rambo háborús múltjához. A film maga jó ütemű és akciódús. Nem hozza már magával azt a fajta egyediséget mint az első rész de vannak pozitív pontjai. 

wallpaper2you_440117.jpg

A harmadik és szerintem egyben leggyengébb rész már egy csontra lecsupaszított akciófilm. Ami még ebben a kategóriában sem tartozik szerintem a legjobbak közé.

436.jpg

A negyedik rész nekem sokáig kimaradt és nemrég pótoltam. Rettenetesen meglepett,hogy mennyire brutális. És az is,hogy mindez nem is néz ki rosszul. Stallone karaktere itt már azért változáson ment keresztül. Nyomokban tartalmazza már azt a Rambot, akit megismertünk a First Bloodban.

unnamed_1.jpg

A Last Blood pedig egy meglepően jó film lett. Várható volt,hogy egy trash, B kategóriás akciófilmet fogunk kapni. És bár vannak ilyen tulajdonságai, mégsem mondanám ezt róla. Kezdjük az okok felsorolását azzal, hogy egy nagyon komoly dráma is van ebben a filmben, amit nagyon bátran léptek meg az alkotók. A cselekmény is teljesen rendben van szerintem. Talán a végét kissé elkapkodták és egy lassabb, részletesebb rendezés hatásosabb lett volna. A lezárás anekdotáját pedig sokan ismerjük már. Eredetileg az a bizonyos hintaszék már nem hintázott volna. De Sly úgy érezte CGI-al mégiscsak meg kéne mozgatni azt a széket, mert Rambo sokat jelent az embereknek. 

mv5by2y0mthhogmtngnlnc00ntlhltkymwmtmznhowu0njvimtvmxkeyxkfqcgdeqwfybm8_v1.jpg

Szerintem a Rambo-filmek összességében jó és élvezetes alkotások. Nem tud elbillenni a mérleg nyelve egyértelműen a pozitív irányba de a First Blood számomra annyira élvezetes, a Last Blood pedig méltóbb mint arra számítottunk, hogy semmiképpen sem tudnám és nem is akarnám lehúzni ezt az egészet. Aztán ott van még a John Rambo, ami pedig elképesztően véres és brutális. Szóval ezek a filmek igazi macsós cuccok és tesztoszterontól izzanak, mégis van bennük egy olyan lélek ami közel hozza Rambot és tényleg, mozogjon csak az a hintaszék.

mv5bndbkntzlnjutmdzjzs00yzjllwfkzgmtyju0mgq3mdnmn2vkxkeyxkfqcgdeqxvymjmwndgznjc_v1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmfun.blog.hu/api/trackback/id/tr4018366173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása