FilmFun

FilmFun

Random review: Tyler Rake-A kimenekítés

2024. április 12. - CriticKrisz

Pár évvel ezelőtt a Netflix legyártotta eddigi egyik legjobb művét. Ez a Kimenekítés.

960x0.jpg

Chris Hemsworth főszereplésével készült el ez a masszív és elképesztően pörgős alkotás. Egyszerűen nincs unalmas pillanata. Lüktető az egész. Fantasztikus jeleneteket láthatunk. Köztük az elhíresült "vágatlan" jelenettel. Ami méltán kapott annyi dicséretet mert szerintem az egyik legjobb dolog, amit mozgóképen láthattunk. De mindenképpen dicséret illeti a stábot azért a munkáért amit ebbe beletettek. Úgy alapból az akciók is nagyon szép koreográfiával vannak megvalósítva. Igaz a film nem tesz fel nagy kérdéseket és nem rendelkezik világmegváltó gondolatokkal de szerintem egy ilyen alkotásnak nem is kell ezekkel a tulajdonságokkal léteznie. Egyszerűen tömény szórakozást nyújt. Mindezt teszi magas minőségben és egy olyan akciófilm született, amire szerintem már régóta vártunk.

tyler-rake-kritika-pposzter.jpg

Random review: Event Horizon

Paul W.S. Anderson egy Alien hangulatú filmet alkotott 1997-ben. Én most láttam először. Erről írom le rövid véleményemet.

mv5bmtqwotyynjazml5bml5banbnxkftztcwmjywmzgxna_v1.jpg

Az Event Horizon legnagyobb erőssége az atmoszféra. Az a sötétben lappangó, ismeretlen veszély amiről nem tudod mikor fog rád rontani. Az a szerencse, hogy amikor kiderül mi vagy ki a veszélyforrás, akkor is megmarad ilyen erőteljesnek. A karakterek egyébként rendben vannak. Számomra egyértelműen Sam Neill a film csúcspontja ilyen téren. A film meglepően rövid és ez jót is tesz neki. Nem vontatott, nincs túlságosan széthúzva a cselekmény. Azért vannak pillanatok, amikor fáj a CGI és lehet, hogy érdemesebb lett volna a practical effecteknél maradni. Mert egyébként a díszletek meg rohadt jól néznek ki.

 

Szóval az Event Horizon egy Alien vibe-al rendelkező egészen izgalmas film. Noha nem ér fel az említett alkotáshoz.

mv5bzgi0ndmwnjatngeznc00mza1ltlkmjqtyjbkytzlzjayzweyxkeyxkfqcgdeqxvynzkwmjq5nzm_v1_fmjpg_ux1000.jpg

Random review: Out of Darkness

Az Out of Darkness egy őskori horror. Akármilyen bugyután is hangzik elsőre, nekem igenis felkeltette a figyelmemet.

out-of-darkness-header-1_width-800.png

Méghozzá azért mert nem igazán emlékszem hasonló időszakban játszódó horrorfilmre. Az Out of Darkness egész jól aknázza ki ezt a dolgot. Jól teremti a feszültséget. A színészek sem rosszak főleg, hogy (szerintem) egy kitalált nyelven kell előadniuk a dolgokat. Bár néha leül a film, nem mondanám unalmasnak. Amire kifut az pedig kifejezetten okos és megnyerő húzás.

Ennek ellenére úgy érzem, az Out of Darkness egy kihagyott ziccer. Mert bár benne volt a lehetőség,hogy valami különlegeset teremtsen az új időszaknak köszönhetően, nem alkotott maradandót.

mv5bnje1ywvhmmytyzljys00zmrmltkxzwytytawntjmyzfkowzmxkeyxkfqcgdeqxvymti0otk4mja4_v1_fmjpg_ux1000.jpg

Vélemény: Úriemberek (sorozat)

Az utóbbi években szerintem Guy Ritchie munkássága eléggé hullámzó volt. Pár esztendeje megcsinálta az Úriemberek című filmet, Matthew McCoanughey, Charlie Hunnam és Colin Ferrell főszereplésével. Ami szerintem elég jól sikerült. Nemrég pedig leszállította Jake Gyllenhaalal a Covenantot (nem az Alient), ami viszont nem lett túl erős. Most pedig jött az Úriemberek sorozat a Netflixre.

the-gentlemen-teaser-trailer-01.jpg

Kissé az előbbiek miatt nem tudtam mire számítsak. Bár a cím miatt bizakodó voltam. Aztán a casting kirajzolódása után ismét támadtak aggályaim. A szappanopera hatású főszereplővel, Theo James-el sem voltam kibékülve. Ahogy a női főhős, Kaya Scodelario kiválasztása sem tűnt a legerősebb döntésnek. Mint kiderült, mindkét esetben tévedtem. Ha már színészek, akkor pedig ki kell emelnem Vinnie Jones-t, aki egyáltalán nem a tőle megszokott karaktert hozta. Mindezt pedig zseniálisan tette. Elég jól jellemzi a karakterek és színészek erejét az, hogy Giancarlo Esposito mintegy másodhegedűs szerepkörben tetszeleg.

aaaaqfhbnpn5bcqdt2ysqf0ui5mtron-yopi5iljl25ueslp4u7toodn7afgibgpnphuccq_rbgtskfu_b4jvl5zvpf1fmrhunavzx0l7zsevzapf5sh4bxbejhvenyj2n4ssspajwjneszcliu0ww7j2wobzce.jpg

Ahogy a birtokot bérbe adó családnak, úgy nekem is hamar leesett, hogy ez nem egy Bridgerton család lesz. Már az első részben bedurrantott a csirkejelmezes durrogtatás és ezzel együtt az is világossá vált, hogy ez egy hamisítatlan Guy Ritchie termék lesz. Ráadásul ebből is a jobbik fajtát kaptuk. Már az első epizódok is sejtettek egy nagyon jó kis történetet de ahogy haladt előre a story, úgy vált egyre egyértelműbbé,hogy ez különlegesen stílusos és szövevényes sorozat lesz. Minden rész emelte a tétet. Minden egyes epizódban találkozhattunk valami nagyon extra dologgal. Emellett a fősodor és szépen hömpölygött és figyelemmel tartott. 

aaaaqdv1lezeyzprlkj-9nfofwbv9uswosfglqd4lgdfgj_8bjcrf9cgskpbnsjzxtdcukwrbb6c7sdpy5h2ikxd_mxlino2zecb0cyonprfelpslsv2eenf7rgi5ypbe2zl4zgv6love_8pcbtkbelvrns2.jpg

Az egész elképesztően elegáns, mégis elborult. Nem volt gyáva és mindent meg mert húzni, amit meg kellett. Ritchie nem volt rest visszanyúlni korábbi műveihez. Elég csak a birtok alatt lévő marihuána ültetvényre vagy a boxmeccsekre gondolni. Lehet erre úgy tekinteni, mint biztonsági játékra. Elvégre ezek a sémák működtek már korábban is. De valahogy Ritchie ezeket úgy fűszerezte meg, hogy frissen hatottak.

Kivételesen jó húzás volt az, hogy több szál sem futott ki oda, ahová általában szokott egy ilyen történet cselekménye. 

Az Úriemberek tehát számomra az utóbbi időszak nagyon kellemes meglepetése és egyben legélvezhetőbb sorozata.

mv5bogjjodqxywutyjlkoc00nzjiltgyzjuty2q3y2fhzgvlodewxkeyxkfqcgdeqxvymtkxnjuynq_v1.jpg

Mit várok tőle? : Szellemirtók-A borzongás birodalma

A birodalom lehet, hogy borzong, én biztos nem, az új Szellemirtók film hallatán.

szellmeirtok-old.jpg

Ennek köze lehet ahhoz is, hogy a régi filmek sem a kedvenceim. Valahogy nem abban a korban találkoztam vele, amikor el tudott volna varázsolni akár a horror szelete vagy a humora. Erre jött még egy lapát az új feldolgozás képében. Amiben bár a mindig szerethető Paul Rudd is színre lépett, mégsem lepett meg. Egy üres egyszernézős alkotás lett. Most pedig napokon belül megérkezik a magyar mozikba is a Borzongás birodalma alcímet kapó új rész. Egyébként képi világban nem tűnik rossznak. Persze technikailag egy normál vagy magasabb költségvetéssel rendelkező, 2024-es filmnél ez már szinte alapkövetelmény. De úgy,mint atmoszféra teremtés is működhet ez a fagyos világ. Ehhez sajnos a műanyag szellemek fognak valószínűleg társulni és persze ez nem egy horror de akkor is kidob az élményből ha valami gagyi. A karakterekkel sem voltam kibékülve. Paul Rudd és a kiscsaj rendben voltak de a Stranger Thingsből CSÚNYÁN kinőtt csávó nem működött nálam. Plusz szerintem a nagy öregek visszahozatala olcsó menekülőút akar lenni.

 

Szóval szerintem az új Szellemirtók film semmi újat nem fog tartogatni magában. Egy újabb üres feldolgozással "gazdagodunk".

366.webp

Mit várok tőle? : Civil War

Alex Garland egy elég meglepő témájú filmmel áll elénk.

screen-shot-2024-02-22-at-1_05_25-pm-2.png

Első blikkre nem hangozhat túl izgalmasan a politikailag szemben álló USA államok konfliktusa. Na ha ehhez hozzáadjuk,hogy komoly akciózás is társul mellé, akkor már izgibb. Plusz a tortára a cseresznye Alex Garland neve. És innentől kezd számomra igazán izgalmassá válni ez a film. Ugyanis nekem egy nagy kedvencem az említett rendező által készített Expedíció című film. És ha ehhez hasonló lesz ennek a filmnek az atmoszférája, akkor engem már megnyert. 

Szóval szerintem a Civil War mindenképpen egy különleges filmalkotás lesz. Az ilyen típusú filmekkel az az egy baj van, hogy egyetlen bananhéjon is elcsúszhatnak.

unnamed_2.jpg

Random review: Wheelman

A Wheelman egy Netflixes cucc. Érdekes, hogy Netflixen már nem találod meg.

wheelman-2017.jpg

Emellett azért még van érdekes tulajdonsága ennek a filmnek. Pl. hogy Frank Grillo a főszereplője és nem egy B kategóriás filmről beszélünk. Na meg az, hogy szinte az egész alkotás egy kocsi belső terében játszódik. Illetve onnan kapunk kitekintést az eseményekre. Az eseményekre amik szépen sorjáznak és többnyire izgalmas is ettől a film. Nekem azért volt bajom néha az operatőri munkával. Nem mindig volt jó nézni ezt a filmet. Grillo játéka egyébként rendben van. És sokat segít a film végső megítélésén,hogy rövid. Így bár nem mindig hág tető fokára az izgalom, elpörög.

 

Szóval a Wheelman egy különleges alkotás a kivitelezését tekintve. Viszont semmilyen más szempontból nem az.

mv5bmja3nja0mze1n15bml5banbnxkftztgwnjaznzq0mzi_v1.jpg

Random review: A.I.-Mesterséges értelem

A Mesterséges értelem egy nagyon elgondolkodtató filmnek indul és az is marad végig de sokkal több is lesz egyben.

880.jpg

Ehhez rengeteget hozzáad Steven Spielberg rendezési stílusa. Amiatt az egyik kedvenc rendezőm Spielberg, hogy elképesztően élvezetes és magával ragadó módon tud átadni történeteket. Így tette ezt a Mesterséges értelem című filmmel is. Adott egy nagyon érdekes filozofikus kérdés. Mindezt pedig beleágyazza egy rettenetesen élvezhető fantasy-kalandfilmbe, aminek az első fél óra után szinte minden perce marha szórakoztató. Amellett, hogy az egész lényegi kérdés végig ott lebeg az egész fölött. Majd a végén egy szívszaggató dolog is belefért. Emellett amit még kiemelnék az az, hogy szerintem nagyon hangulatosan néz ki a film. Plusz Jude Law-t én régen nem szerettem de egyre több olyan szerepével találkozom, amivel megkedvelteti magát velem.

Szóval egy nagyon jó élmény volt ez a film. Amellett ,hogy egy nagyon komoly témát boncolgat és visz érzelmi útra.

3391_28.jpg

Vélemény: Paraziták-A szürkeség (1. rész)

Van egy szabályom, ami a sorozatokra vonatkozik: minden szériának szeretnék adni legalább két részt a bizonyításra. Na az egy dolog,hogy én ezt szeretném. A másik dolog meg az, hogy lassan minden sorozatepizód 1 órás és van amelyikről ennyi idő alatt bőven kiderül, hogy nem érdekes a számomra. 

aaaabz1_ambit4fcawzhjk0_kytsetnkuwldmt0bk_47aqebcefu_e_zpx-0xth1wysnx0zsov0zevy4p7lk_97zimm6rrmma8bweynh.jpg

Ebben az esetben majdnem ez történt. Azért csak majdnem, mert nem csak az derült ki ezalatt az egy órás kezdő epizód alatt, hogy nem fog érdekelni engem a Paraziták. Hanem az is, hogy szerintem ez egy gagyi szar. Kezdjük ott, hogy eleve szó volt arról miszerint a CGI gyenge. Nehezen de szenet tudnék hunyni fölötte ha a story megérdemelné. De egyrészt ez a CGI nem hogy gyenge, kifejezetten fosul néz ki. Ne haragudjatok de mik azok a himbálózó szemgolyók? Katasztrófa. Emelett sem izmos technikailag a sorozat. De mondom, ha a történet jó lenne... De nem az. Konkrétan olyan karaktereket mutat be össze-vissza, akik egyáltalán nem érdekesek. A főszereplő csaj parazita-szinkronja meg nagyon rossz.

 

Szóval nekem bőven elég volt egy rész ahhoz, hogy eldöntsem, nem szánok több időt a Netflix Zs-kategóriás Men in Black sorozatára.

621242_1710239047_3851.jpg

Random review: Utóhatás

Az Utóhatás egy megtörtént eseményen alapuló dráma. Amiben elég szokatlan szerepben láthatjuk Arnold Schwarzeneggert.

aftermath-2017-1.jpg

Én kifejezetten örülök annak, hogy Arnold ilyen szerepet is bevállalt. Főleg mert egész jól áll neki. Kiváltképp a film vége felé amikor már egy kicsit jetis a figura. De teljesen érthető okokból. Ugyanis amin ennek az embernek keresztül kell mennie az letaglózó. Szörnyen fájdalmas és ezt Arnie egyébként egészen jól át is adja. De nem ez az amiért ez a film szerintem igazán jó. Hanem azért a bizonyos másik szálért. Alapból jó ötlet volt két vonalon futtatni a storyt. De az, hogy a repülésirányító szála ennyire erős lett még jobb. Szabályosan megterhelő.

Szóval az Aftermath egy meglepő műfajú film a főszereplőt tekintve. És meglepően jó is.

2b1358eb0524e8dff99e7b1ac44f32bd1fc87b75d9cc202cc4430fd768e82919.jpg

süti beállítások módosítása